Opskrift – Jans Citrontærte

Inspireret af sidste uges program, kastede jeg mig i weekenden over citrontærten.

Jeg har aldrig bagt citrontærte før, men jeg elsker det.

Følger du medi Den Store Kagedyst? Det gør jeg, men jeg kan ikke helt beslutte mig for, om jeg holder med Katja eller Annemette – jeg tror det bliver Katja – jeg kan sgu ikke helt stå for det syngende sønderjyske.. 😀

For at holde bagedyst temaet, havde jeg valgt at bruge Jans opskrift:

Citrontærte


Bunde

(Portionen er til 2 tærter a 24 cm – gem den anden halvdel af dejen i fryseren til en anden god gang)

 • 200 g smør, stuetemperatur
 • 100 g flormelis
 • 1 æg, stuetemp
 • 300 g mel
 • Korn fra 1/2 stang vanille

Creme (Til 1 tærte)

 • 2 æg
 • 2 æggeblommer
 • 150 g sukker
 • 1,5 dl citronsaft, (ca. 3-4 citroner)
 • 15 g majsstivelse
 • revet citronskal af 2 citroner
 • 50 g smør stuetemp.

Marengs (Til 1 tærte)

 • 1 dl pasteuriserede æggehvider
 • 200 g flormelis
 • lidt salt og citronsaft

Fremgangsmåde

Bunde:

Jeg lavede følgende lineup..

2013-09-28 14.28.48-1

Dejen skulle laves først. Tærtedej er meget porøs, da den indeholder meget smør, det er derfor vigtigt, at den får lov til at hvile inden man arbejder med dem, så de er helt kold. I denne dej pisker man først smør og flormelis luftigt, hvorefter man vender melet i. Det giver den en lidt sjov struktur, men resultatet blev en dejlig sprød og sød desserttærtebund.

Pisk smør og flormelis sammen på røremaskinen, til det er hvidt og luftigt. Tilsæt æg og vanilje og pisk det godt sammen. Tag rørskålen af maskinen, sigt melet ned i og vend det i med en dej skraber.
Tryk dejen flad mellem husholdningsfilm eller i en frysepose, og sæt den på frost. Når den er gennemkold æltes den hurtigt igennem, trykkes flad igen og lægges på køl igen i et par min. Rul herefter dejen ud og kom den i formen. Tryk dejen godt ind til kanten, specielt for neden, prik bunden med en gaffel. Er dejen blevet lun i det sættes tærtebunden på køl inden den bages. Bag ved 175 grader til den er færdig.

Creme:

2013-09-28 14.31.35-1

Til citronfyldet skulle jeg bruge ikke mindre end 1½ dl. citronsaft, så der måtte naturligvis noget sukker til at opveje. Opskriften bruger desuden maizena og siger at man skal koge det hele igennem ved jævn varme – jeg skulle sgu ikke nyde noget af, at koge noget med æg i, så det færdige resultat blev desværre sådan lidt melet i strukturen, sandsynligvis fordi maizenaen ikke har været oppe og koge.. Men koge med æg, det turde jeg sgu alligevel ikke. Næste gang bruger jeg kartoffelmel i stedet. Det burde fungere lige så godt.

Jan siger: Kom sukker, citronsaft og den revne citronskal i en kasserolle. Kog det op og lad det trække 5 min, sigt skallen fra. Pisk æg og blommer sammen i en gryde. Opløs majsstivelsen i lidt vand, og kom det ned til æggene. Rør den varme citronlage i, og varm det hele op til det tykner. Kog den igennem ved jævn varme, og under omrøring. Lad cremen køle lidt, og rør smørret i, i små klatter. Kom cremen i tærtebunden.

Marengs:

2013-09-28 14.34.47-1

Endelig blev det tid til marengsen. Opskriften sagde, at man skulle bruge 1 dl. æggehvider, så jeg sjussede mig frem til, at tre bægre nok var ok – jeg er glad for, at jeg ikke tog mindre, for der var kun lige netop nok.

Pisk æggehvider med flormelis som tilsættes over et par gange, pisk til en let skum. Kom et lag på citrontærten og pynt med et drys flormelis. Kom tærten i ovnen ved 200 c til marengsen har taget farve og er bagt.

Lad tærten afkøle, og så skulle den være gerne være spiseklar.

Det endelige resultat så således ud..

2013-09-28 17.58.04

Jeg er sgu egentlig meget godt tilfreds.. Bestemt på niveau med bagedystens deltagere hvis jeg skal sige det selv.. 😛

2013-09-29 16.54.32-2

Inden i var den også lækker! Som sagt var citroncremen en anelse melet i konsistensen, hvilket jeg ikke bryder mig så meget om. Man glemmer det dog hurtigt, fordi syren og det søde simpelthen hiver så voldsomt i ens spytkirtler, at det halve kunne være nok. Det er nok også derfor, at jeg foretrækker tærten uden marengs, men måske i stedet med en god vanilleis, til lige at opveje det massive spytudtræk. Smagen fejlede ikke noget. Jeg er helt bestemt mere til denne slags kage, end en med chokolade, makroner eller (gys) kaffe.. 😀

4 thoughts on “Opskrift – Jans Citrontærte

  • Du skulle ta’ at prøve den. Hvis du finder på at eksperimentere med Stevia eller lign. så giv endelig en tilbagemelding på resultatet.. 😀

 1. Pingback: Der bor en dims i mit køkken.. | Universal Sine

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s