Opskrift – Lækre svenske pepparkakor

2014-12-17 09.56.24-1

Der bliver bagt lystigt i vores lille hjem, og i går var det en portion svenske peberkager der stod for tur. Da jeg var barn mødtes vi altid hos min mormor og lavede “malekager”. Det var en udstukket småkage, og så var der forskellige farver glasur og et herligt svineri. Det er mange år siden jeg har fået malekager sidst, og jeg skal være ærlig og sige, at jeg husker faktisk ikke rigtig hvordan de smagte dengang, det var ikke i smagen at fokus lå. 😉

Nu har jeg lavet malekager igen, eller i hvert fald en slags. Denne gang med rødder i en svensk opskrift.

Lækre svenske pepparkakor - ca. 100 stk.


2014-12-17 09.52.17-1

100 g. smør

2 dl. sukker
1/2 dl. lys sirup
2 tsk. stødt ingefær
1 spsk. stødt kanel
2 tsk. malede nelliker
1 tsk. stødt kardemomme
2 tsk. natron
1 knsp. salt
3/4 dl. vand
ca. 300 g. hvedemel + ekstra til udrulning

Pynt:

1 bg past. æggehvider
300 g. flormelis
1 sjat citronsaft

Bland alle ingredienserne sammen og ælt godt. Jeg bruget en røremaskine med dejkrog, og det er klart det letteste.

Når du har æltet det hele godt sammen og forhåbentlig fået en håndterbar dej, putter du den i en frysepose eller pakker det i husholdningsfilm og sætter den på køl natten over. Når du ikke lige bagningen næste dag, kan den sagtens holde sig nogle dage, og går det helt galt med tidsplanen, vil jeg tro at den også sagtens kan tåle at komme i fryseren.

Når du skal til at bage tager du en klump svarende til en knyttet hånd fra og ælter den. Min dej var ret våd, så jeg måtte ælte ret meget mel i, så den holdt op med at klistre. Du skal forsøge at finde det punkt hvor dejen holder op med at klistre, men heller ikke bliver for tør.

Rul klumpen ud til ca. 2-3 mm. tykkelse, og sæt igang med udstiknnigen.

2014-12-16 15.47.42-1

Kagerne skal bages ved 200-225 grader på midterste hylde. Jeg havde et ark silikonepapir under, men bagepapir kan sikkert også gå an.  Når du sætter dem i ovnen, vil de først puffe op og siden falde ned igen. Vær opmærksom på, at de forholdsvis hurtigt får for meget – de skal kun have omkring 4-5 minutter.

2014-12-16 16.15.51-1

Når de er bagt skal de ligge til afkøling på en rist til de er helt kolde.

Tip: Er de ikke rigtig sprøde når de er afkølet giver du dem bare en tur mere. 

Når kagerne er helt kolde kan du gå igang med at pynte dem. Glasuren skal være fast, men ikke så fast at du ikke kan få den ud af en sprøjtepose/cornet. Bland glasur af et halvt bæger først, så har du lidt at justere med hvis det bliver for tykt/tyndt.

2014-12-17 09.54.50-1

Efter pyntning skal kagerne lige have lov til at tørre en halv times tid, og så er de klar til at blive pakket i lufttætte beholdere (eller spist).

God fornøjelse.

 

2 thoughts on “Opskrift – Lækre svenske pepparkakor

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s