Tag dig sammen!

 

Gåsebarnet kan godt af og til have nogle gevaldige humørsvingninger – jeg tror ikke det er unormalt for hendes alder, men at hendes far og jeg er lidt rodløse i øjeblikket, gør det bestemt ikke lettere for hende. Humørsvingningerne  har medført, at hun af og til går helt i selvsving, over bitte små ting. Det har især været om morgenen den var gal, og det kørte nærmest af sporet fra start af..

Jeg vækker hende..

Hun kan ikke rigtig vågne, og bruger 15 minutter på at debattere hvorfor hun ikke skal stå op..

Hun står så endelig op, og bruger derefter 15 minutter på at surmule..

Hun tager sit tøj på og spiser laaaangsomt morgenmad..

Bruger 10 minutter på at pive over, at hun ikke selv vil rede hår..

Vil slet ikke ud på badeværelset og børste tænder..

Bryder så helt sammen over, at hun så ikke har tid til, også at nå at lege lidt..

Bryder endnu mere sammen over, at vi pludselig har travlt, og at skoene driller..

 

SUK! Jeg føler mig så totalt som nittemor, fordi morgenen igen går galt. Ikke hver dag, men ofte for tiden synes jeg.. Og jo, jeg kunne godt give hende tøj på, skovle mad i munden på hende, børste hendes hår og hendes tænder og hjælpe hende i skoene, men hun er 8 år – alle de ting har hun kunnet selv længe, og jeg har egentlig også ting som JEG gerne vil nå om morgenen..

Jeg spurgte hende den anden dag, hvad vi skulle gøre, for ingen af os, synes jo, at det er fedt at starte dagen med gråd.

Hendes svar: “Jeg må jo nok bare tage mig sammen!”

 

 

Og ja, mange af problemerne kan bestemt klares ved, at hun tager sig sammen, men flere af dem kan vi nok planlægge os ud af.  Jeg syntes egentlig, at vores morgen var ret struktureret – vi gør altid de samme ting osv. men efter lidt selvindsigt måtte jeg erkende, at jeg ikke havde fået informeret hende om at der var en struktur, og så var vi jo lige vidt. Jeg tror faktisk at det kom bag på hende hver eneste dag, at vi skulle nå de ting vi skulle.

Vi har nu aftalt, at en morgen består af 6 punkter..

 

  1. Stå op
  2. Tag tøj på
  3. Spis morgenmad
  4. Børst tænder
  5. Børst hår
  6. Tag sko på

 

Det er de seks punkter, der er vigtige for mig, at hun når.. Hver morgen!

Men hvad så med at rede seng spørger barnet (hun reder stort set aldrig seng – den er 2 meter oppe i luften, jeg kan ikke se den alligevel, hun får dog lommepenge når hun gør det (1,- pr gang)). Vi kom frem til, at det at rede seng, er en bonus ting, som man kan gøre, når alt det andet er klaret – det er ikke blevet gjort endnu, og jeg er ligeglad.. Man skal vælge sine kampe.. 🙂

 

En anden ting vi har gjort i forbindelse med indførsel af de 6 punkter er, at hun har fået sig et digital-ur med tal der lyser i mørke.

Uret opfylder flere formål.. Først og fremmest kan hun se hvad klokken er – hun ved godt, at jeg ikke gider at blive vækket klokken 6 en lørdag når jeg har fri, men når hun ikke kan se hvad klokken er, er det ret svært.

I forbindelse med de 6 punkter, giver det hende et overblik over, hvor lang tid hun har tilbage, og gør det dermed meget mere visuelt for hende.

 

Jeg tror, at bare det, at vi fik sat ord på punkterne har gjort, at hun nu er helt afklaret med, hvordan dagen skal starte, og jeg kan allerede se, hvordan hun glæder sig over at være på forkant med tiden. Det er jo ikke fordi jeg har sat en fuldstændig urimelig tidsplan, uden luft til andet end de punkter der skal nås. Før gik det meste af tiden bare med, at gå i spåner over hvor uoverskueligt det hele var.

 

Jeg står blot tilbage og undrer mig over, hvorfor jeg ikke har lagt en plan noget før?! Altså en som jeg har sat ord på, og som er blevet talt igennem..

Har du også ting du har svært ved at få gjort?

Prøv med en plan! 🙂

3 thoughts on “Tag dig sammen!

  1. Åhh – det kender jeg også godt – men mest i perioder… Så sent som i går lavede vi en aftale om at fjernsynet fremover først bliver tændt når de alle tre har fået tøj på, og det virker 🙂 Og ja – så er der også nogle kampe jeg heller ikke gider tage (og da slet ikke om morgenen) – f.eks. den om at sidde og spise morgenmad i sofaen – det kan være lige meget, bare de spiser noget. Håber også jeres nye plan virker 🙂

  2. Pingback: De 6 morgenpunkter.. | Universal Sine

  3. Pingback: Morgenrutine.. | Universal Sine

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s